Fransa genelinde devam eden grev ve protestolar haklıdır.

0:00

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un özel yetkilerini kullanarak geçirdiği emeklilik yaşını yükselten yasa tasarısını protesto gösterileri ve grevler ülkenin dört bir yanında yayılarak yükseliyor. Emmanuel Macron ve hükümeti protestoların hedefi durumunda. Macron’un partisi Renaissance’nin, banka ve sanayi sermayenin manipüle ettiği kişi, parti ve grupların, çıkar ortaklığında örtüştüğü ve iktidar çizgisinin bu eksen üzerinde sürdürüldüğü dikkatlerden kaçmıyor.
Fransa Halkının, başkanlık seçimlerinde aşırı sağcı National Rally hareketi lideri Marine Le Pen’in iktidara gelmesini engellemek için Makron’a oy verdi. Hakli olarak Siyasi analist Jean-Daniel Levy, « Başkan, hükümet veya destekçileri için herhangi bir umut sunmuyor. Macron doktrini veya Macron’un ideolojik ardılı diye bir şey yok » açıklamasında bulunuyor.
Marine Le Pen, yasanan hakli protestoları bir dahaki başkanlık seçiminde iktidara gelmek için Macron’a karşı kullanıyor. O nedenle Marine Le Pen, kendisini emeklilik tasarısı protestolarının merkezine yerleştirerek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Elisabet Borne Hükümetini  ‘toplumu sosyal patlamaya doğru götürmekle suçluyor. Bu durumda toplumun belli bir kesımı Makron’a arka çıkarak hakli protestolardan yana tavır almıyor.
Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını protesto eden gösteriler ülke genelinde yüzerce kent ve yerleşim de kitlesel protestolarla yer yer çatışmalarda dahil yayılarak devam ediyor. Fransa genelinde 24 Mart’ta üçyüzden fazla yerleşim ve kentlerde 4 milyona yakın kişinin yürüyüşlere katıldığı belirtiliyor. Başbakan Elisabet Borne, hükümetinin inatla geri adım atmaması milyonları şiddete yönlendiriyor.
Bordeaux kentinde tarihi belediye binasının kapısı öfkeli gösterilerce ateşe verildi. Marsilya, Rennes kentinde göstericiler otoyolu kapatırken Lille, Nantes, Lyon,  Le Havre gibi kentlerde ise protesto ve gerginlik sürüyor. Sendika ve yürüyüş temsilcilerin belirtiklerine göre 800’e yakın kişi gözaltına alınmış. Fakat Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmain 24 Mart itibarıyla göz altına alınanların 457 kisi olduğunu açıkladı.
Ayrıca yaşanan yoğun gösteri ve çatışmalardan dolayı İngiltere Kralı 3. Charles, protestolar nedeniyle Fransa’ya yapacağı ziyareti erteledi. Hükümet, emeklilik yaşının 65 yaş olan Avrupa ortalamasının gerisinde olduğundan hareketle emeklilik yaşını 64 çıkarmakla ekonominin rahatlayacağını ve yeni yatırım ve istihdam sahaların açılacağını belirtiyor.
Hükümetin bu yanlış kararı ılımlı sendika çalışanlarının bile öfkeli birer protestocu haline getirdi ve emeklilik tasarısını iptal ettirmek için grevler ve protestolar düzenlemek üzere daha radikal örgütlerle birleştirmiş durumda. Fransa’da yapılan anketler halkın yüzde yetmişi tasarıya karşı duruyor. Emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesini öngören reforma karşı düzenlenen grev ve eylemler işçi sendikası CGT’nin yoğun seferberliği ile diğer bütün sendikaları da harekete geçirdi.
Ülkenin önemli meslek kuruluşlarının çoğu grevelere katılmış durumda. Paris’te beş yüz bini aşkın kişinin protestolara katıldığı belirtiliyor. Fransa kamuoyu ve yaygın eğilime göre Tasarının arkasındaki isim Macron, oluyor. Cumhurbaşkanı Macron’un özel yetkilerini kullanarak tasarıyı yasallaştırması kendisini hedef haline getirmiş. Kimi anket ve topluma göre son otuz yılda enflasyon yükseliyor ve ekonomik büyüme yaşanmıyor.
Bu ekonomik gerilemenin nedeni milyarlar kazananların haksız servetinde vergi kaçırmada dahil karanlık kazançlarında aranmıyor. Covid-19 ve Sarı yelekliler gerekçe gösteriliyor. Görülen o ki,  süresi 2027’de dolan Macron, zorlansada görevini bırakmayacak. Fakat bir daha Başkan seçilemeyecek. Macron başkanlık süresi ile birlikte partisi Rönesans’ın da da ömrünü  bitirecek gibi görünüyor.
Fransa genelinde düzenlenen protestolarda çeşitli kentlerde eylemciler çöp kutularından barikatlar yaparak, ateşe verdi. Petrol rafinerilerindeki grev üçüncü haftasına girdi ve ülke genelinde yakıt sıkıntısı yaşanıyor. Paris’teki Montparnasse Kulesi, Tour Eiffel Kulesi gibi turistik merkezlerde grev nedeniyle kapalı. Şehirde binlerce ton çöp sokaklarda bekliyor.
CGT, Paris’te çöp dağların oluşumundan dolayı greve ara verileceğini açıkladı. Grevler nedeniyle Paris sokaklarında çöp dağları yükseliyor. Fotoğraf: Reuters Emeklilik tasarısını protesto eden temizlik işçilerininde greve katılmıyla Paris sokakları çöp ve yanan çöplerin dumanına dönüşmüş durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz