0:00

Kürdistan tarihinde kısa ömürlü olan ama etkileri yarım yüzyıldır sürdüğü için üzerinde hala konuşulan, Dr. Şivan ve arkadaşlarının büyük özveri ile kurdukları ve inanılmaz bir enerji ile çalışıp, geliştirdikleri PARTA DEMKRATA KURDİSTAN-Lİ TİRKÎYA (TÜRKİYE’DE KÜRDİSTAN DEMOKRAT PARTİSİ), birkaç yıllık hazırlık ve temaslardan sonra 29 Haziran 1970 tarihinde kuruldu.

Parti, çok kısa zamanda geniş bir örgütlenme ağına sahip oldu ve Kürdistan halkından önemli ölçüde ilgi ve destek gördü.

Partinin alışılmamış Ortadoğu’daki klasik siyasetin dışında görüş ve tahlillere sahip olması ve hızlı yaygınlaşması, ne Kürdistan’ı bölen devletlerin ne Güney Kürdistan£daki hareketin ne de o günün konjüktüründe NATO’nun sindirebileceği bir durum değildi.

Bölgede bir sürü aktörün bir araya gelerek bu partiyi ortadan kaldırmak için devletlerarası planı devreye soktuğunda, bu planı hayata geçirmek için gönüllü uğraş veren bazı Kürtler de bu senaryodaki uygun rollerini kusursuz oynadılar. Böylece patinin Genel Sekreteri ve biri PB üyesi olan iki MK üyesi ortadan kaldırıldı. Diğer yönetici kadrolar bölgeden uzaklaştırıldı. Böylece başı kesilen Partinin kalan gövdesinin kendisini koruma olanağı ortadan kalktı.

Bu yok etme projesinin içinde Sait Elçi’nin lideri olduğu TKDP’nin milliyetçi kanadının da tasfiye edilmiş kararı vardı ve bu da yapıldı. Sait Elçi de böylece şehitler kervanına katıldı. Devletlerarası bu senaryonun uygulanması ile Kuzey Kürdistan’daki Kürt halkının, örgütlü Kürt siyaseti ile olan ilgisi ve ilişkisi kesilmek istendi.

Aradan 50 yıl geçmiş olmasına karşın hala bu partinin siyasetinin gündemde olması ve saygınlıkla anılması değerlidir.

Genç kuşakların yeterince bilmediği, bu partiyi kuran ona can ve ruh veren, insanlar kimlerdi?
Bunu tarihe not olarak yazmak gerekir.

Dr. SAİT KIRMIZITOPRAK (Dr.Şivan) : 1935 yılında Dersim/Nazmiye/Civrak köyünde doğdu. Tıp doktoru. Parti’nin kurucusu ve şehid oluncaya kadar Parti Genel Sekreteri. 26 Kasım 1971 Güney Kürdistan’ın Rayet Köyü’nde IKDP tarafından kurşuna dizilerek şehid oldu.

ZİYA ACAR: 1933 Diyarbakır/Pasûr (Kulp) doğumlu. Hukukçu. Partinin kurucu üyesi. İlk MK ve PB üyesi. Partiden erken ayrıldı.

MUSA ANTER: 1920 yılında Mardin/ Nusaybin/Zivînge (Eskimağara) köyünde doğdu. Gazeteci, yazar. 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da devletin karanlık güçleri tarafından katledildi. Partinin kurucu üyesi. MK ve PB üyesi. Sonra pantiden ayrıldı.

OSMAN AYDIN: 1944 yılında Elazığ/Karakoçan/Hîman (Çavuşyolu) köyünde doğdu. Hukukçu, araştırmacı-yazar. Partinin kurucu ve MK üyesi. Sonuna kadar bu görevde kaldı.

HALİT NAZMİ BALKAŞ : 1933 Diyarbakır/Lice doğumlu. 1999 da vefat etti.Orman mühendisi. Partinin kurucu, MK ve PB üyesi. Sonuna kadar partide kaldı. Sonra sivil siyasete girdi ve Lice Belediye Başkanlığı yaptı.

MEHMET EMİN BOZARSLAN: 15 Eylül 1934, Diyarbakır/Lice’de doğdu. Teolog, yazar, çevirmen. Parti kurucu ve ilk MK üyesi. Partiden erken ayrıldı.

HİKMET BULUTTEKİN: 31.01.1947 Diyarbakır/Pasûr (Kulp)’da doğdu. Kimyager. Partinin kurucu, MK ve PB üyesi. 26. 11. 1971 Güney Kürdistan Rayet Köyünde IKDP tarafından kurşuna dizilerek şehit oldu.

ABDULKERİM CEYHAN : 12.04.1934 Diyarbakır/Silvan’da doğdu. Teolog, esnaf, politikacı. 30.09.1976 vefat etti. Parti kurucu ve MK üyesi. Sonuna kadar bu görevde kaldı.

YILMAZ ÇAMLIBEL: 1938 yılında Doğubayazıt´a doğdu.Makina Mühendisi. Parti kurucu ve MK üyesi. Partiden erken ayrıldı.

REMZİ KARTAL: 5 Mayıs 1948, Van’da doğdu. Diş hekimi. Parti kurucu ve MK üyesi. Sonuna kadar bu görevde kaldı. Sonra PKK içinde siyasete atıldı.

HIDIR KURUN: 10.05.1943 Kalan (Dersim) doğdu. Ziraat mühendisi, parti kurucu ve MK üyesi. Sonuna kadar partide kaldı.

HÜSEYİN SALTIK: 1927 yılında Dersim/Hozat/Axwêran (Akören) köyünde doğdu. Hukukçu 08.11.2016 Pazartesi günü vefat etti. Partinin kurucu ve MK üyesi. Sonuna kadar partide kaldı.

Dr.FAİK SAVAŞ: 9 Eylül 1935 tarihinde Bingöl/Genç/Ulyan köyünde doğdu. Tıp doktoru.6 Mayıs 2018 tarihinde vefat etti. Partinin kurucu ve MK üyesi. Sonradan partiden ayrıldı.

HASAN YIKMIŞ: 1945 yılında Dersim/Merkeze bağlı Axdat köyünde doğdu. İnşaat mühendisi.Partinin kurucu ve MK üyesi. 26. 11. 1971 Güney Kürdistan Rayet Köyünde IKDP tarafından kurşuna dizilerek şehid oldu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz